מהי סדציה?

סדציה הינה טכניקה המשמשת כדי להנחות את התנהגותו של הילד בזמן טיפול שיניים.המדובר בתרופות המסייעות להגדיל את שיתוף הפעולה ולהפחית את החרדה או אי הנוחות הקשורה בטיפולי שיניים.  תרופות טשטוש גורמות לרוב הילדים להיות רגועים וישנוניים.  בניגוד להרדמה כללית, תרופות הרגעה לא נועדו להביא את המתרפא למצב של חוסר הכרה או חוסר תגובה.

מי צריך לעבור טיפול תחת סדציה?

הסדציה עשויה להיות לעזר עבור אותם ילדים בעלי רמת חרדה גבוהה, שמונעת כישורי התמודדות טובים או ילדים שאין להם היכולת לשתף פעולה בין אם הם צעירים מאוד או אין להם הבנה כיצד לשתף פעולה (ילדים בעלי צרכים מיוחדים) או אלה הדורשים טיפול שיניים מקיף.

למה בכלל להשתמש בסדציה?

הסדציה משמשת להגברת רמת הבטיחות של הילד והנוחות שלו. הסדציה מאפשרת לילד להתמודד טוב יותר עם הטיפול. הסדציה מונעת פגיעה בילד תוך כדי טיפול כתוצאה מתנועות בלתי מבוקרות או בלתי רצויות שלו.

באיזה תרופות משתמשים לסדציה ברפואת שיניים ומהם סוגי הסדציה?

ברפואת שיניים יש מספר תרופות המשמשות לטיפול בסדציה. יש להבדיל בין סדציה נשאפת דהיינו שימוש בגז צחוק, לבין סדציה משולבת משמע שימוש בתרופת הרגעה בשילוב עם גז צחוק. שיטת הסדציה נבחרת בהתבסס על הבריאות הכללית של הילד, רמת החרדה שלו וההמלצות לטיפול שיניים. יש לזכור כי סדציה הכרתית (כאשר הפציינט שומר על רמת עירנותו והרפלקסים) אינה תחליף לאלחוש מקומי.

מהו גז צחוק?

הגז נשאף במהלך הטיפול דרך מסכה שמונחת על האף, לכן יש לוודא שהילד אינו מנוזל ושהוא מסוגל לנשום דרך האף. השפעת החומר נפסקת עם הסרת המסכה בסיום הטיפול. החומר פועל בעיקר לשיכוך כאב על ידי העלאת סף הכאב, כלומר פחות מרגישים גירויים שאינם נעימים, אך הוא אינו תחליף לאלחוש מקומי. כאשר גז הצחוק ניתן בצורה מבוקרת על ידי רופא שהוכשר לכך הינו אמצעי בטוח מאוד ויעיל שכן גם בריכוז הגבוה ביותר שלו שבדרך כלל לא משתמשים בו שואף הילד התערובת 30% חמצן (יותר מאחוז החמצן באוויר – 21%). מאידך, החומר הנשאף עלול לגרום לבחילות לכן מומלץ כי הילד יהיה בצום יחסי לפני הטיפול.

מהן ההוראות לקראת טיפול בסדציה?

ילדים בדרך כלל הופכים חרדים כשהם מבחינים בחרדה של הוריהם. הילדים יעברו טוב יותר את הפרוצדורות השונות, כאשר ההורים יודעים למה לצפות ומכינים את הילד בצורה נכונה לחוויה. אם יש לך שאלות לגבי תהליך הסדציה, חשוב לשאול את הרופא. הרוגע והביטחון שלך ההורה משרים אווירת רוגע וביטחון גם בילד. אם ילדך חלה טרם הפגישה שנקבעה לו יש ליצור קשר עם רופא שיניים המומחה לילדים שלכם (הפדודונט) כדי לראות אם יש צורך לדחות את הפגישה. יש ליידע את הפדודונט על כל תרופה שהילד נוטל בין אם ניתנה לפי מרשם רופא בין אם לאו.

האמור נכון גם לגבי תרופות נטורופתיות או הומיאופתיות מכל סוג שהוא. יש לבדוק עם הפדודונט שלכם האם יש לשנות את שגרת נטילת התרופות הקבועות לקראת טיפול בסדציה. הפדודונט יספק הנחיות מפורטות נוספות לפני ביקור הטיפול בסדציה. חשוב מאוד להקפיד על ההוראות לגבי צום מנוזלים וממזון לפני הטיפול בסדציה.

האם יש הוראות מיוחדות בשחרור ילד מטיפול שיניים תחת סדציה?

הפדודונט יעריך את מצבו הבריאותי של ילדכם טרם שחרורו כאשר הוא מגיב, יציב ומוכן ללכת. ילדים שונים מתאוששים מהשפעתן של תרופות הרגעה בקצב שונה. יש להיערך להמתנה במרפאה לאחר הטיפול. לאחר צאתו הביתה של הילד יש צורך בהשגחת מבוגר עד להתאוששותו המוחלטת מן ההשפעות של תרופות ההרגעה.  הפדודונט ינחה לגבי הדיאטה המתאימה והפעילות הגופנית המותרת לאחר טיפול.